Spisesvampe i græsplænen

Findes der spiselige svampe græsplænen

Har du nogensinde kigget på dine svampe i græsplænen, og tænkt gad vide om de kan spises? Det har jeg i hvert fald flere gange tænkt, og det viser sig faktisk at – JA! Du kan rent faktisk godt spise nogle af de svampe som vokser i din have og græsplæne.

 

Spisesvampe i græsplænen.

Der er flere forskellige spiselige svampe som man kan finde i sin have. Blandt de mere almindelige spisesvampe i haven er Elledans bruskhat (Marasmius oreades) og nogle støvbolde.

 

*Disclaimer inden du læser videre, skal du vide at jeg ikke selv er den helt store svampe kender (endnu), så videre læsning her på siden vil primært være opsummeringer af informationer fundet på andre sider. Ønsker du en mere komplet gennemgang af de forskellige spiselige svampe i haven, vil jeg klart anbefale shroomi.dk.

 

Billede af elledans-brusk svampe spiselig svamp
Eksempler på hvordan Elledans bruskhat kunne se ud. *Proclaimer jeg er ikke ekspert, så identificer selv inden indtagelse.

Elledans bruskhat

Dette er en lidt mindre kendt spisesvamp, men efter sigende en rigtig god svamp at spise.

 


Eksempler på hvordan støvbolde svampe kunne se ud. *Proclaimer jeg er ikke ekspert, så identificer selv inden indtagelse.

Støvbolde

Der findes flere forskellige slags støvbolde, og mange af dem er spiselige. Generelt er hovedreglen, at svampen skal være hvid hele vejen igennem for at være spiselig.  

 

Skal jeg spise dem eller lade være?

Jeg vil klart anbefale at du ikke spiser noget fra din have, medmindre du er 100% sikker på hvad det er du putter i munden. Så hvis du gerne vil gå på svampejagt i din egen have, skal du sætte dig godt ind i tingene, og virkelig undersøge hvilke svampe du kan spise, og ikke mindst, hvordan du kan genkende dem!

 

Giftige svampe i haven

Selvom risikoen ikke er så stor, så kan du SAGTENS risikere at der vokser giftige svampe i din have eller græsplæne. Der er ingen af de mest almindelige svampe i de danske haver som er direkte giftige, dog kan de give diare og opkast, hvis du spiser de forkerte.

Nogle af de giftige svampe du skal være særligt opmærksom på ikke at spise fra din have, er rød fluesvamp og grøn fluesvamp. De er sjældne i danske haver, men kan forekomme, og kan være dødelige ved indtagelse.

 

Rødflue svamp giftig svamp
Eksempler på hvordan rød fluesvamp kunne se ud. ADVARSEL dette er en giftig svamp.

 

Konklusion omkring spiselige svampe

Jeg har at denne lille artikel kan besvare dit spørgsmål omkring spiselige svampe i græsplænen, og forhåbentlig sender dig videre på din færd, i søgen omkring nok viden om svampe, til at kunne spise de rigtige svampe fra haven.

 

Litteraturhenvisning/kilder:
Havehandel, Martin Nissen, 23. dec. 2021: https://havehandel.dk/svampe-i-graesplaenen/
Shroomi.dk: https://www.shroomi.dk/svampe-i-haven/

FAQ (Folk Spørger Ofte)

Kan man spise svampe fra græsplænen?

Ja, man kan godt spise nogle af de svampe som vokser i græsplænen. En af de spiselige svampe som oftest vokser i haven er Elledans bruskhat (Marasmius oreades). *Advarsel vær altid helt sikker på at identificer en svamp korrekt, inden du spiser den.

Er svampe i græsplænen giftig?

Ja, nogle af de svampe som vokser i haven kan godt være giftige. Det er sjældent de mest giftige svampe, som vokser i haven, oftest vil disse svampe “blot” give diarre og opkast. Dog kan du risikere at der vokser en fluesvamp op, hvilket kan være dødelig giftig, hvis den spises.

Hej! Mit navn er Marco

Det er mig som har skrevet de fleste af artiklerne her på bedsttilgraesplaenen.dk.
Jeg har lavet denne blog fordi jeg selv godt kan lide at gøre noget ud af min græsplæne og min have, og tænke det kunne være sjovt og lærerigt at ligge mine erfaring og nytilkommen viden online, så andre muligvis også kunne få glæde af det.

Håber du finder det interessant, rigtig go’ dag!

 

Marco
27 sep, 2022

Andet du måske vil kunne lide..

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Generel proclaimer

BEMÆRK: Bedst Til Græsplænen’s artikler er ikke skrevet af professionelt uddannede fagfolk eller decideret eksperter. Derfor kan der forekomme fejl og fortolkningsfejl. Næsten alt information er hentet fra kilder rundt omkring på nettet, hvortil kilden anses at være ejer af den originale viden og derfor fortjener æren for meget af indholdet. Bedsttilgraesplaenen.dk benytter flere redskaber til udførelsenen af deres artikler, vi tager derfor forbehold for generelle fejl der kan forekomme.