Bedste gødning til græsplænen

Hvad er den bedste gødning til græsplænen?

Der er ikke noget helt enkelt svar på dette, for det komme nemlig lidt an på, hvad du mener med “bedste”? For betyder det noget for dig hvor ofte du skal gøde? Hvad der er bedst for miljøet? Og hvor kompliceret eller dyrt resultatet kan være at opnå?

“For at finde ud af hvilken gødning der er bedst til dig og dit græs, har jeg lavet en guide med hvordan du vælger den bedste gødning til din græsplæne.”

 

Kunstgødning vs. organisk gødning

Den helt store debat går oftest på om man skal vælge kunstgødning eller organisk gødning til sin græsplæne, og med GOD GRUND! Der er nemlig flere fordele og ulemper ved det ene og det andet, så det kommer lidt an på hvad man er til. For nemhedens skyld har vi i denne artikel prøvet at sammenligne de forskellige fordele og ulemper ved forholdsvis kunstgødning og organisk gødning, så du nemmest muligt kan finde ud af hvilken type gødning der passer bedst til din græsplæne.

 

Kunstgødning

Kunstgødning er nok den mest “almindelige” form for gødning, og er den form for gødning der er nemmest at bruge. Kunstgødning er oftest formet som bitte små runde hårde kugler, som du fordeler og spreder ud over græsset i haven. Kunstgødning er hurtigtvirkende, og du vil derfor oftest hurtigt se resultater af din gødning. Denne proces med at sprede gødning i haven foretages ca. 4 gange i løbet af sommerhalvåret, for at få det bedst mulige resultat.

Ulemper

– Der skal gødes oftere
– Mere skadeligt for miljøet

Fordele

– Hurtigt virkende
– Nem at gøde med

 

Organisk gødning

Organisk gødning dækker egentlig over mange ting, f.eks. fås flere plæneklippere med multiklip, også kaldet bioklip, som også anses for at være organisk gødning. Oftest er det organiske gødning en smule mere kompliceret at anvende i haven, da det er mere “muld agtigt” end kunstgødning, og dermed skal have mere hjælp til at komme ned til jordbunden. Til Gengæld er den organisk gødning langtidsvirkende, hvilket vil sige at du kun behøver at gøde en gang i løbet af sommerhalvåret, samt skaber den organiske gødning et bedre fundament i græsplænens jord.

Ulemper

– Er langtidsvirkende, og kan derfor godt være længere tid om at virke
– Selve gødningen kan være mere kompliceret

Fordele

– Der går længere tid mellem gødning
– Sundere for miljøet

 

Delvis organisk gødning

Er du stadigvæk i tvivl om det er kunstgødning eller organisk gødning der er det bedste gødning til din græsplæne? Så er det delvise organiske gødning måske noget for dig. Ved at købe gødning som er delvist organisk, får du nemlig lidt af det bedste fra begge verdener.

 

Konklusion

For at opsummere så kommer den bedste form for gødning til græsplænen lidt an på hvad du foretrækker, og hvordan du gerne vil “arbejde” med din græsplæne. Som sagt så er kunstgødning hurtigere til at virke og nemmere at gøde med, til gengæld skal du gøde det oftere, samt er det mindre miljøvenligt end organisk gødning. Hvis du derimod vælger at købe organisk gødning, kan du forvente lidt mere arbejde i forhold til at gøde, men for dette arbejde, bygger du en bedre grobund for din græsplæne, og flere mere at dette MULIGVIS kan give det bedste resultat for græsplænen, på lang sigt.

 

Andet?

Jeg håber denne artikel har hjulpet dig med at blive klogere på, hvilken gødning der er bedst til græsplænen og at din græsplæne snart kommer til at stråle og skinne som den fortjener. Hvis du opdager noget du synes jeg mangler i denne artikel eller har nogle erfaring i forhold til det bedst gødning til din græsplæne, som du gerne vil dele ud af, som må du meget gerne skrive en kommentar i kommentarfeltet herunder artiklen.

 

Litteraturhenvisning/kilder:
XL-BYG: https://www.xl-byg.dk/artikel/hvordan-skal-jeg-goede-min-graesplaene.htm
Plantorama, 31. marts 2022: https://www.plantorama.dk/guide/have/haveplanter/graesplaenen/trin-til-en-sund-og-flot-graesplaene
Havehandel, 22 februar 2022, Nissen, Martin: https://www.plantorama.dk/guide/have/haveplanter/graesplaenen/trin-til-en-sund-og-flot-graesplaene

 

FAQ (Folk Spørger Ofte)

Hvilken gødning er bedst til græsplænen?

Dette afhænger lidt af din præference. Hvis du gerne gøde relativt hurtigt og nemt, men til gengæld skal gøde ca. 3 gange på en sæson, så skal du vælge kunstgødning. Hvis du hellere vil gode en gang i sæsonen, men hvor det er et lidt større projekt, så skal du vælge organisk gødning.

Hvad er kunstgødning?

Kunstgødning er en form for gødning til græsplænen, som skal spredes ca. 3 gange, fordelt over foråret, sommeren og efteråret. Kunstgødning er den mest almindelige form for gødning til græsplænen, og ligner bittesmå hvide kugler, som man spreder rundt i haven. Kunstgødning er ofte hurtigt voksende og består af en kemisk optimeret blanding af næringsstoffer. Kunstgødning er ofte det man kalder NPK gødning.

Hvad er NPK gødning?

NPK gødning er kunstgødning som er særlig højt på stofferne Nitrogen, Phosphor og Kalium. Disse næringsstoffer bliver ofte set som super vitaminer til din græsplæne.

Hvad er organisk gødning?

Organisk gødning kan være mange ting, f.eks. kan en robotplæneklipper med multiklip,godt lave organisk gødning, da den fint klipper toppen af græsstråene, som efterfølgende falder ned og “gøder” græs bunden. Oftest bruges betegnelsen organisk gødning om topdressing og kompost, da denne type “jord” er ekstra høj på næringsstoffer.

Marco
1 jul, 2022

Andet du måske vil kunne lide..

Fjernelse af mos fra græsplæne

Hvordan fjerne man mos fra græsplænen? Mos kan egentlig være meget hyggeligt i dekorationer og i skovbunden, men det er de færreste som vil have det...

læs mere

Pleje af græsplæne efter tørke

Hvordan plejer man sin græsplæne efter tørke? Når varmen virkelig rammer og dit ellers så flotte grønne græs begynder at tørre ud, og minder mere om...

læs mere

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Om bedst til græsplænen

Generel proclaimer

Her i kategorien kan du som sagt finde svaret på hvilken gødning der er bedst til din græsplæne. Denne artikel omkring gødning af græsplænen vil hele tiden udvide sig, og blive opdateret så meget som muligt, for at kunne give det bedste svar på hvilken gødning der er bedst til græsplænen. Denne artikel vil på sigt indeholde viden og svar på hvad du skal gøre med gødning til græsplænen, i forbindelse med tørke, eller hvordan du skal forholde dig til at gøde græsplænen, i de forskellige måneder, som f.eks. i efterårs månederne september, oktober og november. Artiklen her vil selvfølgelig prøve at omfavne alle alle året måderne, og hvordan du skal forholde dig til gødning af græsset helt året rundt, om det så er sommer, vinter eller forår. Selvfølgelig vil vægten nok ligge omkring månederne marts, april, maj, juni, juli og august, da dette ofte inbærer græsset primære gro periode. Så lige meget hvilket tidspunkt af året du ønsker tips og råd til gødning af græsset på, så vil du på sigt kunne finde det i denne artikel. Som det først her i artiklen er der fokus på om man vil anvende organisk gødning eller en form for kunstgødning, men denne artikel kunne ligeså godt på sigt indeholde tips og råd til anlæg af græsplæne gødning. I denne artikel bliver der også snakket om hvad effekt kan være af organisk gødning og kunstgødning, f.eks. kan et overbrug af kunstgødning resultere i at græsplænen bliver brun efter gødning. Hele denne artikel har fokus på at finde ud af hvilken gødning der er den rigtige til din græsplæne. Den artikel nævner også kort andre gødnings metoder, som f.eks. at en robotplæneklipper med multi eller bio cut også fungere som organisk gødning. Lige pt er der ikke nævnt så meget omkring kalk og vanding af græsset, men dette kan også komme med tiden. Samt har fokus ej heller været på mængden af gødning som skal bruges til græsplænen, til gengæld har der været lidt fokus på hvordan og hvor ofte der skal gødes hvis man anvende det ene frem for det andet. Andre ting der med tiden kan komme mere viden til om i denne artikel, kan være hvordan du gøder en græsplæne der har meget mos, eller om man kan gøde i frost eller regnvejr? En nærmere beskrivelse af NPK gødning, hvilke temperaturer der er bedst at gøde i osv. Så lige meget om du har en ny eller gammel græsplæne, så burde du kunne få svar på den bedste gødning til din græsplæne lige her på siden. Så grib din vandslange og gør din græsplæne godt våd på solskinsdagene, for det er tid til at gro en flot græsplæne! (men ikke alt for våd, for så kan der komme svampe, eller du kan ødelægge græsset ved at gå rundt på det) PS der kan måske også komme lidt mere videnskabeligt til om græsplænen i denne artikel, f.eks. noget om højt kvælstofniveau i græsset m.m. Læs med her i artiklen, og tag det først skridt imod en græsplæne som minder om en golfbane, hvis det altså er det du ønsker. Læs alt om den bedste gødning til græsplænen lige nu.