Svampe i græsplænen

Fjern svampe i græsplænen

Her er en guide til stort set alt omkring svampe i græsplænen. Og vi starte med nok det som de fleste tænker, “Hvordan fjerne man svampe fra græsplænen?”

Fjern svampe fra græsplænen

Døjer du med svampe i dit græs? så er du ikke alene, der er nemlig mange haveejere som har dette problem, dog i mindre og større grad. Derfor har jeg lavet denne artikel med tips og tricks til bekæmpelse af svampe.

Sådan fjerne du svampe

Inden du går helt amok og fjerne alt der minder om en svamp, så skal du huske at ikke alle svampe er dårlige, også selvom de måske kan være lidt “ulækre” at kigge på. Faktisk har mange svampe til formål at nedbryde andet organisk materiale, som f.eks. døde planter. Med det sagt, så forstår jeg godt hvis du bare gerne vil have dem væk fra din have, sådan har jeg det nemlig også ofte selv.

Tip nr. 1: Gør rent i haven

Som nævnt tidligere, så har svampe til formål at nedbryde andet organisk materiale, dette kan eks. være blade der er faldet af træerne, måske noget frugt eller bær fra træer og buske der ligger i græsplænen? Så sørg for at fjerne alt “organisk affald” fra din have. På den måde fjerne du nogle af svampenes næringskilder, og giver dem svære levevilkår.

Tip nr. 2: Giv din plæne luft!

Svampe elsker en dejlig skygge og en fugtig jordbund. Skyggen kan man oftest ikke gøre så meget ved, men vi kan gøre noget ved den fugtige jord eller græsplæne, som svampene vokser i. Græs har ofte et tæt rodnet, og det kan faktisk vokse sig så tæt at din plæne kan have svært ved at “ånde”, og dermed har svært ved at slippe af med fugten. Hertil anbefales det at du hjælper din græsplæne med dræningen og luftcirkulationen, ved enten at bruge en vertikalskærer, eller en skovl til at skære i græs rodnettet.

Bonus tip, i nogle tilfælde kan din plæneklipper være indstillet til at slå græsset for lavt, hvilket vil sige at du muligvis kan hjælpe din græsplæne med at ånde, ved at indstille den til et højere niveau.

Tip nr. 3: Styrk konkurrencen

En anden taktik du kan anvende for at komme svampene i din græsplæne til livs, er at styrke dit græs, og dermed skabe en stærkere konkurrent for svampene. Til dette formål kan du f.eks. anvende topdressing. Topdressing er en god naturlig gødning til græsplænen, samt kan det faktisk samtidig hjælpe græsset til en bedre luftcirkulation, hvilket også er med til at forebygge svampe i haven.

Det var lige 3 hurtige svar til bekæmpe svampe i græsplænen.

Litteraturhenvisning/kilder:
Haveglad, maj 2022: https://www.haveglad.dk/haveguiden/svampe-i-graesplaenen

Hej! Mit navn er Marco

Det er mig som har skrevet de fleste af artiklerne her på bedsttilgraesplaenen.dk.
Jeg har lavet denne blog fordi jeg selv godt kan lide at gøre noget ud af min græsplæne og min have, og tænke det kunne være sjovt og lærerigt at ligge mine erfaring og nytilkommen viden online, så andre muligvis også kunne få glæde af det.

Håber du finder det interessant, rigtig go’ dag!

 

Marco
13 sep, 2022

Andet du måske vil kunne lide..

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Generel proclaimer

BEMÆRK: Bedst Til Græsplænen’s artikler er ikke skrevet af professionelt uddannede fagfolk eller decideret eksperter. Derfor kan der forekomme fejl og fortolkningsfejl. Næsten alt information er hentet fra kilder rundt omkring på nettet, hvortil kilden anses at være ejer af den originale viden og derfor fortjener æren for meget af indholdet. Bedsttilgraesplaenen.dk benytter flere redskaber til udførelsenen af deres artikler, vi tager derfor forbehold for generelle fejl der kan forekomme.