Græsplænens længde til vinter

Hvor lang skal græsplænen være til vinter?

Vinteren nærmer sig, og det betyder at græsset hvileperiode er nær, men hvordan forbereder man helt præcis sin græsplæne til vinteren, og hvilken længe skal græsset stå med?

Længden på græsset inden vinter

Det helt enkle svar er at græsset skal være 4-5 cm inden vinteren. Det handler om at få den helt rigtige længde på dit græs inden vinteren, for korte græsstrå kan nemlig resultere i et svækket rodnet, som kan skabe gule pletter i græsplænen, samt skabe gode vækstbetingelser for ukrudt og mos. Bliver græsstråene derimod for lange inden vinteren, kan du risikere at få sneskimmel i græsplænen.

Hvordan får man den perfekte græs længe til vinteren

For at få den optimale græsstrå længde på 4-5 cm, skal du forsøge at ramme denne længe på græsset, lige inden græsset går i hi for vinteren. 

Når jordtemperaturen når ned under ca. 5 grader, begynder græsset at gå i dvale. Hvis du kan slå græsset en sidste gang, når jordtemperaturen er omkring 5 grader, og lige inden den første nattefrost, så burde du have klippet græsset perfekt inden, inden græssets gro periode stopper. Dette sker typisk omkring oktober.

Jeg vil anbefale at du ved den sidste klipning forsøger at ramme de 4 cm, da du på denne måde har en “buffer” for groning, skulle græsset gro lidt efter den sidste klipning.

“Andre ting der er værd at huske når din græsplæne går på vinterpause”

 

Ryd haveaffald op

Fjern æbler, blade m.m. fra din have, inden græsplænen går i vinterhi. Blade og frugter kan nemlig holde på fugten og skygge for solens stråler, hvilket skabe gode betingelser for uventede gæster, som f.eks. svampe og græs sygdomme.

Udover dette kan det faldende løv også gøre din jordbund mere sur, hvilket skaber gode gro betingelser for mos. 

Gødning inden vinter

Når du vælger gødning til det sene efterår, altså gøder en sidste gang inden vinter, så er det vigtigt at du vælger en gødning med højt indhold af kalium (K) og lavt indhold af kvælstof (N).

Dette skyldes af kvælstof får græsset til at gro, hvorimod kalium gør græsset stærkere. Og da vi helst ikke vil have græsset længere end 4-5 centimeter vinteren over, vil det ikke være optimalt med et “vækst boost”, hvormed en styrkning af græsset når det skal overleve vinteren, er hjertelig velkommen.

Minimal trafik på græsplænen

Når græsplænen er i hvile og vi når de mere kolde temperaturer, skal du så vidt muligt prøve at mindske trafikken på græsplænen, altså hvor meget der bliver gået på plænen. Når jordtemperaturen når minus 5 grader, vil rodnettet i græsset nemlig dø af at blive gået eller kælket på, og dette vil højest sandsynlig sætte sit aftryk til foråret.

Vinterklar græsplæne

Ved af følge disse tips og tricks, burde din græsplæne være 100% vinterklar. Bare lige for at opsummere, så er det du skal gøre for at få en vinterklar græsplæne:

1. At have den helt rigtige længde på 4-5 cm inden vinteren går i gang
2. Rydde op i haven, så der ikke ligger diverse haveaffald vinteren over.
3. Gøde græsset korrekt inden vinteren, så det er stærkt i dens dvale periode.
4. Gå mindst muligt på græsset vinteren over, så man ikke dræber græsset.

Som et bonus tip, så kan du faktisk også efterså i efteråret, for at have endnu mere græs på den anden side af vinteren, du kan læse mere om dette i vores artikel omkring pleje af græsplænen i efteråret.

 

Afslutende

Hvis du følger ovenstående, så burde din græsplæne have den helt perfekte længde til vinteren, og være 100% klar til en periode i vinterhi.

Litteraturhenvisning/kilder:
DLF, 23. nov. 2017: https://www.dlf.dk/om-dlf/nyheder-og-presse/article/forbered-din-graesplaene-paa-vinteren?PID=3445
Havenyt, Sten Porse, nov. 2007: https://www.havenyt.dk/spoergsmaal/graesplaenen/10295.html
Gør Det Selv, Lene Dinsen, 4. sep. 2019: https://goerdetselv.dk/haven/graesplaene/hvornaar-skal-du-slaa-graesplaenen-for-sidste-gang

Hej! Mit navn er Marco

Det er mig som har skrevet de fleste af artiklerne her på bedsttilgraesplaenen.dk.
Jeg har lavet denne blog fordi jeg selv godt kan lide at gøre noget ud af min græsplæne og min have, og tænke det kunne være sjovt og lærerigt at ligge mine erfaring og nytilkommen viden online, så andre muligvis også kunne få glæde af det.

Håber du finder det interessant, rigtig go’ dag!

 

Marco
26 sep, 2022

Andet du måske vil kunne lide..

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Generel proclaimer

BEMÆRK: Bedst Til Græsplænen’s artikler er ikke skrevet af professionelt uddannede fagfolk eller decideret eksperter. Derfor kan der forekomme fejl og fortolkningsfejl. Næsten alt information er hentet fra kilder rundt omkring på nettet, hvortil kilden anses at være ejer af den originale viden og derfor fortjener æren for meget af indholdet. Bedsttilgraesplaenen.dk benytter flere redskaber til udførelsenen af deres artikler, vi tager derfor forbehold for generelle fejl der kan forekomme.