Græsplæne pleje efterår

Efterårs pleje af græsset

Sommeren er slut, efteråret er i fuld gang, og vinteren nærmere sig, men hvad skal man man så gøre med sin græsplæne, for at den er flot pæn til foråret? Her i artiklen vil jeg prøve at gennemgå nogle tips og tricks til hvordan du plejer din græsplæne i efteråret, så den er bedst udrustet til at klare vinteren, og stå stærkt til foråret.

Hvordan plejer man sin græsplæne i efteråret?

Der er mange ting man kan gøre for sin plæne i efteråret for at den bliver stærk vinteren over, nedenfor vil jeg opremse nogle råd som potentielt kan bruge:

Råd nr. 1: Ryd op i haven

En ting du kan gøre for din plæne i efteråret, er at “rydde op” i den, forstået på den måde at du skal fjerne haveaffald som blade, æbler og andet som kan ligge i græsplænen. Dette skal gøres fordi diverse haveaffald skygger og samler fygt, som giver bedre betingelse for svampe og mos. Så ryd haveaffaldet væk fra græsplænen om efteråret.

Råd nr. 2: Gød græsplænen

Giv din jordbund noget næring og styrke inden vinteren ved hjælp af gødning. 

Dette komme lidt an på hvilken type gødning du foretrækker, hvis du foretrækker organisk gødning, og har gødet i foråret, så burde dette ikke være nødvendigt. Hvis du er i tvivl om hvilken type gødning du skal vælge, kan du læse vores guide til den bedste gødning til græsplænen.

Hvis du derimod benytter dig af kunstgødning, som f.eks. NPK, så kan du sagtens gøde i efteråret også. Hertil anbefales det at du gøder i den tidlige efterår, så du ikke giver græsplænen en “unaturlig” vækst inden græsset går i vinterhi. Ved at gøde i det tidlige efterår styrker du græsplænen hen over vinteren.

Råd nr. 3: Efterså din græsplæne

For at pleje din græsplæne bedst muligt i efteråret, kan det være en fordel at efterså din plæne. Du kan købe græsfrø som er særligt lavet til at efterså græsset, og når det handler om at vælge græsfrø, så anbefaler vi altid at du vælger de bedste græsfrø, da det simpelthen ikke kan betale sig at købe dem for billigt.

Efter såningen skal helst også foregå i det tidlige efterår (september), da temperaturen i oktober ofte nærmer sig de 5 grader, hvor græsset går i hi.

Når du spreder græsfrøene kan det også være en fordel at sprede frøene både på tværs og på langs, for optimal såning.

Råd nr. 4: Riv plænen

Riv gerne godt på mos områder for at løsne deres rodnet inden vinteren, og riv gerne let efter din eftersåning, for at hjælpe de nye græsfrø længere ned i plænen.

Råd nr. 5: Klip græsset den rigtige længde i efteråret

Klip din græsplæne i den optimale længde inden vinteren. Vi har lavet en mere dybdegående artikel omkring dette i vores artikel om græsplænens længde til vinter, men kort opsummeret, så skal du forsøge at klippe din græsplæne 4-5 cm inden græsset går i vinterhi. På denne måde er græsset ikke så kort at du skaber bedre vækstbetingelser for mos, og ikke så langt at de risikere sneskimmel. 

Råd nr. 6. Måske kalk til?

Kalk i græsplænen er med til at give græsset styrke, så måske det kan være en fordel at kalke din plæne. Hvis du gerne vil vide om de plæne har kalkmangel, så kan du PH-jordbundstest, og teste PH-værdien i din græsplæne. Hvis PH-værdien er under 7, kunne det godt tyde på at din græsplæne kunne bruge noget kalk (Den optimale PH-værdi for græs er 7).

Konklusion

Dette var mine 6 råd til græsplæne pleje i efteråret. Så hvis du får: 

  • Ryddet op i haven
  • Gødet græsplænen
  • Eftersået græsset
  • Revet græsplænen
  • Klippet græsset i 4-5 cm
  • Og måske bruge kalk

Så burde din græsplæne klare sig rigtig godt vinteren over, og så stå rigtig skarp til foråret. 

Litteraturhenvisning/kilder:
Havehandel, Martin Nissen, 28. dec. 2021: https://havehandel.dk/graesplaenen-i-efteraaret/

Hej! Mit navn er Marco

Det er mig som har skrevet de fleste af artiklerne her på bedsttilgraesplaenen.dk.
Jeg har lavet denne blog fordi jeg selv godt kan lide at gøre noget ud af min græsplæne og min have, og tænke det kunne være sjovt og lærerigt at ligge mine erfaring og nytilkommen viden online, så andre muligvis også kunne få glæde af det.

Håber du finder det interessant, rigtig go’ dag!

 

Marco
3 okt, 2022

Andet du måske vil kunne lide..

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Generel proclaimer

BEMÆRK: Bedst Til Græsplænen’s artikler er ikke skrevet af professionelt uddannede fagfolk eller decideret eksperter. Derfor kan der forekomme fejl og fortolkningsfejl. Næsten alt information er hentet fra kilder rundt omkring på nettet, hvortil kilden anses at være ejer af den originale viden og derfor fortjener æren for meget af indholdet. Bedsttilgraesplaenen.dk benytter flere redskaber til udførelsenen af deres artikler, vi tager derfor forbehold for generelle fejl der kan forekomme.