Fjernelse af mos fra græsplæne

Hvordan fjerne man mos fra græsplænen?

Mos kan egentlig være meget hyggeligt i dekorationer og i skovbunden, men det er de færreste som vil have det i deres græsplæne.. Mos kan være noget genstridigt værk at slippe af med, så hvordan fjerne man egentlig mos bedst muligt? Dette vil jeg prøve at undersøge her i artiklen.

 

Hvorfor kommer der mos?

For mest effektiv at fjerne mos fra græsplænen, skal du først vide, hvorfor mos opstår i din have. Mos kan komme af flere forskellige grunde, og her vil jeg opridse nogle af de mest hyppige grunde til at der opstår mos i græsplænen:

 

Grund nr. 1: Mangel på gødning i græsplænen

Mos er oftere “stærkere” end græs, og har en tendens til at kvæle græsset, hvis ikke din plæne får lidt hjælp, når først mosset har taget sit indtog. Der findes gødning som er særligt lavet til at svække mosset, og samtidig styrke græsset. Denne type gødning er højt på et næringsstof som hedder kalium (K), og indeholder samtidig en lille smule kvælstof og fosfor.

 

Doseringen ved den “mosdræbende” gødning er forholdsvis høj, og derfor vil det også blive rimelig pebret, hvis du har mos i HELE græsplænen. Derfor anbefales det kun at bekæmpe mos med denne form for gødning, hvis det drejer sig om små klumper mos i græsplænen.

 

Grund nr. 2: For meget skygge, for lidt sol

En anden grund til at der ofte opstår mos, er hvis der er meget skygge, og der er mangel på lys. Kort sagt, så kan mos godt lide skygge og græs kan godt lide sol, så ved at have områder med meget skygge og lidt sol, så skaber du den perfekte hjemmebane for mosset.

 

Prøv så vidt muligt at mindske disse skyggeområder, f.eks. hvis du har flere træer og buske i haven, som laver tætte skyggeområder i græsplænen, kan du overveje at opstamme dem? Og dermed skabe lidt mindre skygge og mere lys under dem.

 

Hvis det er dit hus der skygge, kan du selvfølgelig ikke bare lige “fjerne” huset.. Men der er andet du kan gøre i stedet. Du kan nemlig købe græsfrø som er særligt lavet til skyggesider, det eneste du skal være opmærksom på i denne forbindelse, er at græsfrø lavet til skygge, ofte vokser langsommere og er knap så slidstærke som traditionelt græs. Du kan læse mere om de bedste græsfrø til græsplænen, i vores artikel om dette.

 

Grund nr. 3: Jorden er for fugtig

En anden grund til mosdannelse kan være at jordbunden i din græsplæne er for fugtig.Dette kan egentlig også godt hænge sammen med “for meget skygge, for lidt sol”, da disse skygge områder også oftere vil være mere fugtige.

 

At jorden er for fugtig kan også godt skyldes at græsset i din græsplæne er for langt, da det lange græs vil hjælpe med at skygge, og dermed holde på fugten. Du kan læse mere om at få den perfekte græs længde året rundt i vores artikel om græsplænens længde, eller du kan vente til grund nr. 5 (Uh, cliffhanger).

 

Grund nr. 4: Jordens PH-værdi er for lav

Din jordbund kan faktisk også være for sur til at græsset kan trives ordentligt i den. Hvis man har en sur jordbund, vil det sige at ens jord i haven har en PH-værdi som er omkring 5, hvor den optimale jordbunds PH-værdi til græs er på omkring 7. Hvis din græsplænens PH-værdi er under 7, kan det godt være at jordbunden er for sur til græs og andre planter, til gengæld vil surbunds ukrudt, som eks. mos elske det..

 

For at finde ud af om PH-værdien i din jordbund er for lavt, kan du købe et testsæt til dette i de fleste havecentre, og derefter tage en prøve ude i din have.

 

Hvis din jordbunds PH-værdi er for lav, så er der selvfølgelig også et middel om det. For at gøre din jordbund “glad” igen, anbefaler vi at du bruger kalk til græsplænen.

 

Grund nr. 5: Dit græs er for langt! eller for kort?

Som nævnt tidligere i denne artikel, så kan for langt græs faktisk godt være en af grunden til at du har mos i græsplænen. Faktisk anses det, at have den korrekt græslængde, for at være det mest effektive middel mod mos i græsplænen.

 

Det anbefales at du klipper dit græs tæt, så du kan få godt med lys og luft til plænen, og dermed også mindsker fugt. Men den anbefales også at du ikke klipper dit græs alt for lavt, da dette kan gøre dit græs sårbar i tørkeperioder, derfor burde den perfekte græslængde være omkring 4 cm.

 

Fjernelse af mos

Nu har vi fundet ud af hvordan mos opstår, og hvordan man mindsker dannelsen af dette. Derfor er det nu tid til at kigge på hvordan vi kan fjerne mosset aktivt, når det er opstået i græsplænen.

 

Metode 1: Brug en mosfjerner

En af de metoder som du kan bruge til at fjerne mos, er ved hjælp at en mosfjerner. Selvom navnet “mosfjener” egentlig meget godt beskriver hvad den gør, så beskriver det ikke helt hvordan den gør det. En mosfjener er en form for maskine, som ofte ligner en græsslåmaskine, men i stedet for de typiske skarpe klinger under den, har den i stedet børster eller fjedre, som har til formål at “bokse” mosset op af plænen, men uden at ødelægge græsset.

 

Metode 2: Brug en rive

En anden metode du kan bruge for at komme mosset i haven til livs, er at bruge en ganske almindelig haverive. Den eneste ulempe ved at bruge en rive er at det kræver lidt flere håndkraft, og har du en meget stor have med masser af mos, så kommer du nok til at ligne “The Rock” inden du er færdig.. Men har du små områder / plantager af mos, som skal fjernes, så er en rive helt perfekt.

For at fjerne mos med en rive skal du ligge godt med kræfter i, og rive mosset godt, så du for trukket op i dens jord, og dermed skaber lys og luft til jordbunden. Når du er færdig med at rive mosset, vil du have revet op i både mos og græs, og det lille område på din græsplæne, vil højst sandsynligt se temmelig forfærdeligt ud, men bare roligt dette er godt for græsset og skidt for mosset! På sigt vil du nemlig have skabt de bedste vækstbetingelser for græsset, og dermed kan græsset overtage området.

 

Metode nr. 3: Brug en vertikalskære

En vertikalskære eller en plænelufter som den også kaldes, gør i princippet det samme som en rive, den er bare meget mere velegnet, hvis du har en stor have med masser af mos, så du kan afdække et større område af gangen.

En vertikalskære ridser og skære så der kan komme godt med luft til jordbunden.

 

Konklusion

Her var lidt forskellige tips og tricks til fjernelse af mos fra græsplænen. Jeg håber at denne artikel har været brugbar, og hvis du selv ligger inde med nogle tips og tricks til at fjerne mos fra græsplænen, så må du meget gerne skrive dem i kommentarfeltet herunder, så vil jeg forsøge mig at tilskrive det i artiklen, så den kan være så hjælpsom som muligt.

Litteraturhenvisning/kilder:
Plantorama, 25. jul 2022: https://www.plantorama.dk/guide/have/haveplanter/graesplaenen/saadan-bekaemper-du-mos-i-graesplaenen
Bolius, Axholm Louise, 28. sep. 2022: https://www.bolius.dk/saadan-slipper-du-af-med-mos-i-graesplaenen-19146
Bolius, Axholm Louise, 24. apr. 2015: https://www.youtube.com/watch?v=JP4hDylyPPM

Hej! Mit navn er Marco

Det er mig som har skrevet de fleste af artiklerne her på bedsttilgraesplaenen.dk.
Jeg har lavet denne blog fordi jeg selv godt kan lide at gøre noget ud af min græsplæne og min have, og tænke det kunne være sjovt og lærerigt at ligge mine erfaring og nytilkommen viden online, så andre muligvis også kunne få glæde af det.

Håber du finder det interessant, rigtig go’ dag!

 

Marco
19 okt, 2022

Andet du måske vil kunne lide..

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Generel proclaimer

BEMÆRK: Bedst Til Græsplænen’s artikler er ikke skrevet af professionelt uddannede fagfolk eller decideret eksperter. Derfor kan der forekomme fejl og fortolkningsfejl. Næsten alt information er hentet fra kilder rundt omkring på nettet, hvortil kilden anses at være ejer af den originale viden og derfor fortjener æren for meget af indholdet. Bedsttilgraesplaenen.dk benytter flere redskaber til udførelsenen af deres artikler, vi tager derfor forbehold for generelle fejl der kan forekomme.