Pindsvin huller i græsplæne

Kan pindsvin grave huller i græsplænen?

Haveentusiaster og naturelskere går ofte hånd i hånd, fordi det ene tilføjer så meget til det andet.. MEN! når huller begynder at dukke op på uventede steder i haven, vil den ene part måske ikke være så begejstret.

Hvis noget graver op i din græsplæne eller graver sig under dine hegn, vil du sandsynligvis gerne vide, hvad det er – Kunne det være pindsvin?

Pindsvinehuller i græsplænen
*Billede af et pindsvin på en græplæne.

 

Graver pindsvin huller?

For at afgøre om hullerne i din have er lavet af pindsvin, skal vi først se på, om pindsvin faktisk kan grave, og hvorfor de måske ville gøre det.

 

Kan pindsvin grave?

Ja, pindsvin kan grave. De har ret stærke forpoter med fem tæer. Mens pindsvinekløerne ikke er stærke nok til at rive et større bytte fra hinanden eller skade mennesker, er de stadigvæk ret gode til at grave i blød jord.

 

“Så hvis pindsvin kan grave, hvorfor vil de så gøre det?”

 

Graver de efter mad?

Pindsvin graver bestemt efter mad. Pindsvin er insektædere, og yndlingsmaden inkluderer regnorme og biller, som begge lever på og i jorden. Et pindsvin kan lugte en orm eller anden lækkerbid begravet 7,5 centimeter under jorden.

At grave efter mad er en tillært adfærd, og undersøgelser har vist, at voksne pindsvin er meget mere succesfulde gravere end unge. De ældre pindsvin kan få en større del af yndlingsmaden, mens de unge ofte er nødt til at stole på, hvad de kan finde på overfladen.

 

Graver for adgang?

En af de første spor, du kan få om tilstedeværelsen af pindsvin i din have, er at opdage noget pindsvinpølse.

En anden almindelig tegn på pindsvinets tilstedeværelse er små stier eller “tunneler” gennem dine grænser eller underskov.

Selvom pindsvin ikke laver tunneler på samme måde som kaniner. Så vil de stadigvæk, hvis de støder på en barriere som f.eks. et hegn, forsøge at skrabe sig vej under det.

Pindsvin skal rejse ret langt for at finde mad hver nat, så disse “adgangshuller/tunneler” er vigtige og bør aldrig blokeres. Du kan faktisk i stedet vælge at hjælpe pindsvinene ved at installere din egen pindsvine-highway.

 

Graver pindsvin for at bygge et hjem?

Nogle arter af pindsvin graver faktisk huller for at bygge rede i, men dette er ikke en adfærd hos de europæiske pindsvin, vi har her i Danmark.

Pindsvin kan godt lide at have et tæt rum at bygge deres rede i, især til vinterhi eller ynglen. De skal bygge deres rede i et tæt rum, så de kan få blade til at danne en tyk bold, som vil give dem varme og beskyttelse mod vejret i løbet af vinteren. Derfor kan pindsvinehuse fungere så godt for dem.

Ellers vil de ofte vælge steder under hække (naturligvis!), blandt trærødderne, i brændestabler, under dæk eller skure. De kan endda rede i gamle kaninhuller.

 

Er det så en pindsvinehule?

Som du kan se, hvis du har pindsvin i din have, kan de være ansvarlige for lidt gravearbejde her og der.

Små huller i græsplænen, omkring størrelsen på din tommelfinger, kan være pindsvin, der graver efter mad. Men hvis du ser nødder eller frø i bunden af hullet, er det mere sandsynligt at være egern.

Er der gravet huller under dine hegn kan det være pindsvin, især hvis de kommer i enden af en “tunnel” eller sti, der er trampet igennem dine have.

Hvad gør man så med pindsvine huller i græsplænen?

Hvad er årsagen til pindsvin i din græsplæne?

Pindsvin er naturligt tilbøjelige til at grave huller i jorden for at søge efter mad. Deres primære kost består af insekter, orme og andre smådyr, som de kan finde under jorden. Pindsvin kan også grave huller i jorden for at lave deres boliger eller rede.

 

Hvordan kan du beskytte din græsplæne mod pindsvin?

Heldigvis er der flere metoder, du kan bruge for at beskytte din græsplæne mod pindsvin. En af de mest effektive metoder er at fjerne den mad, som pindsvinene søger efter. Dette kan gøres ved at kontrollere insektpopulationer i din have ved hjælp af insektmiddel eller bioneem-midler. 

 

En anden metode er at forhindre pindsvin i at komme ind i din have ved at opsætte et hegn eller en mur omkring plænen. Dette kan være en god løsning, hvis du har et stort problem med pindsvin i din have.

 

Hvordan kan du reparere skaderne efter pindsvin?

Hvis du allerede har pindsvin i din græsplæne, kan det være svært at fjerne dem. Men heldigvis er der nogle ting, du kan gøre for at reparere skaderne efter pindsvin. For det første bør du fylde hullerne med jord og kompost, da dette vil hjælpe med at genopbygge jorden og give den de nødvendige næringsstoffer.

For det andet bør du slå plænen, så den er jævnt fordelt. Dette vil hjælpe med at skjule skaderne og gøre plænen ser pænere ud.

 

Er det muligt at coexistere med pindsvin i din græsplæne?

Mens det kan være svært at fjerne pindsvin fra din græsplæne helt, er det muligt at coexistere med dem ved at tage nogle forholdsregler. For eksempel kan du opsætte et hegn eller en mur omkring plænen for at forhindre pindsvin i at komme ind, og sørge for at kontrollere insektpopulationerne i din have. Du kan også overveje at oprette et pindsvinvenligt område i din have, hvor de kan grave og finde mad uden at skade din græsplæne.

 

Det er vigtigt at huske på, at pindsvin er vigtige forsøgere for økosystemet, og det er derfor vigtigt at finde en balance mellem at beskytte din græsplæne og samtidig værne om pindsvinene.

 

Hvis det ikke er en pindsvinehule, hvad er det så?

Der er masser af dyr, der er bedre til at grave end pindsvin. Nogle af dem vil du måske være glade for at byde velkommen i din have. Andre ikke så meget…

Mus og markmus

Mus og markmus graver tunneler til ynglen og til at rejse under jorden. Åbningerne findes typisk i underskoven eller nær trærødderne; de kan være skjult af blade eller affald. De er generelt cirkulære i form og ca. 3 cm i diameter.

Egern

Egern graver ikke for at få adgang, og vores egern her i Danmark bygger ofte ikke deres rede i “jorden”. Men selvfølgelig graver egern berømt for at begrave deres mad.

Du vil sandsynligvis ikke lægge mærke til et egerns lager, hvis den har færdiggjort opgaven; hensigten er at gemme maden godt væk. Men en forrådskammer, der er åbnet eller opgivet ufuldstændigt, kan se ud som de typer huller, som pindsvin graver efter mad. Den store forskel er sandsynligvis, at der kan være spor af nødder eller frø i bunden.

Muldvarper

De karakteristiske bunker af frisk jord, der dukker op i haven, er en mareridt for dem af os, der kan lide at holde en uplettede græsplæne.

Muldvarpe er en af vores mest illusionerende pattedyr, da de tilbringer det meste af deres liv under jorden.

Selvom muldvarpeskud kan være til gene, gør muldvarpe en godt job med at forbedre jordkvaliteten. Så du kan måske tænke dig om to gange, før du flytter dem.

Rotter

Rotter er entusiastiske gravere og bygger reder og tunneler under jorden. Typisk er deres huller cirkulære og omkring 9 cm i tværsnittet. De har ofte en vifte af frisk jord ved indgangen.

Rotter vil grave under hegn, og det er nemt at forveksle en rottesti med en pindsvinevej. Vær forsigtig, før du blokerer det hul.

Der er masser af råd derude om, hvordan man afskrækker rotter fra din have, men i virkeligheden vil mange af de ting, du kan gøre for at afskrække rotter, også afskrække andre vilde dyr.

Hvis du tror, ​​du har et rotteproblem, skal du kontakte din lokale kommune.

Andre gravere

Vi har kun ridset overfladen af de væsner, der måske graver huller i din have. Andre skyldige kan være vandmus, ræve, grævlinger eller endda ildere etc.

 

Pindsvin – ikke destruktive gravere

Pindsvin graver også, men i modsætning til muldvarpe, der kan ødelægge din græsplæne, eller rotter, der måske ikke er velkomne, gør pindsvins graving lidt skade.

Et par orm-størrelse huller i græsplænen synes at være en lille pris at betale for at tilbyde ly til en af ​​vores mest elskede og nuttede pattedyr.

 

Kildehenvisninger:

“Will Hedgehogs Dig Holes In The Garden?” af Clara Stone, Home&Roost
“How to Get Rid of Skunks in Your Yard” af Chris McLaughlin, The Spruce
“Living with Skunks” af Wildlife Conservation Society
“Skunk Control” af National Pest Management Association

Hej! Mit navn er Marco

Det er mig som har skrevet de fleste af artiklerne her på bedsttilgraesplaenen.dk.
Jeg har lavet denne blog fordi jeg selv godt kan lide at gøre noget ud af min græsplæne og min have, og tænke det kunne være sjovt og lærerigt at ligge mine erfaring og nytilkommen viden online, så andre muligvis også kunne få glæde af det.

Håber du finder det interessant, rigtig go’ dag!

 

Marco
24 jan, 2023

Andet du måske vil kunne lide..

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Generel proclaimer

BEMÆRK: Bedst Til Græsplænen’s artikler er ikke skrevet af professionelt uddannede fagfolk eller decideret eksperter. Derfor kan der forekomme fejl og fortolkningsfejl. Næsten alt information er hentet fra kilder rundt omkring på nettet, hvortil kilden anses at være ejer af den originale viden og derfor fortjener æren for meget af indholdet. Bedsttilgraesplaenen.dk benytter flere redskaber til udførelsenen af deres artikler, vi tager derfor forbehold for generelle fejl der kan forekomme.