Kaffegrums på græsplænen

Kan man bruge kaffegrums på græsplænen?

Kaffegrums på græsplænen? Det lyder måske lidt mærkeligt, men faktisk er det en ganske effektiv metode til at opnå en sund og grøn græsplæne.

Kaffegrums er nemlig en naturlig og økologisk måde at tilføre næringsstoffer til jorden, samtidig med at det hjælper med at holde på vandet. Dette er især nyttigt i tørre perioder, hvor græsplænen kan have brug for ekstra fugt. Det kan også hjælpe med at holde insekter og andre skadedyr vælk fra din have!

 

Kaffe til græsplænen
*På billede ses kaffegrums og flot grønt græs.

 

Men hvordan skal man gøre?

Først og fremmest skal man sørge for at anvende kaffegrums fra økologisk kaffe, da konventionelt dyrket kaffe ofte er behandlet med kemikalier, som ikke er ønskværdige i haven. Herefter kan man enten sprede kaffegrumset direkte på græsplænen (anbefales ikke), eller opløse det i vand og derefter bruge blandingen som gødning. Det anbefales at anvende omkring en halv til en hel kop kaffegrums pr. kvadratmeter græsplæne.

 

Brug kaffen til komposten

Den anbefalede fremgangsmåde at bruge sit kaffegrums på, er ved at bruge den til sin kompostbunke. Kaffen kan faktisk godt være lidt for “stærk” for din græsplæne, hvis du bruger den direkte på plænen. Derfor anbefaler de fleste at de blander kaffegrumset i din kompostbunke. På denne måde giver du alle de gode nærringsstoffer videre til dit kompost jord, som herefter kan bruges til at give din græsplæne et dejligt vitamin boost!

Brug kaffen til surbundsbede

En anden anbefalet måde at anvende dit kaffegrums på, er ved at bruge til surbundsbede, ergo bede med blomster og buske, som foretrækker en “sur” jordbund. Dette kan eks. være bede med rhododendron, hortensia, azalea, lyng, magnolia, blåbær eller noget helt andet. Og det bedste, er at du kan bruge kaffegrumset helt uden at putte det i kompost bunken først! Du drysser bare et fint tyndt lag af grumset omkring i bedet.

 

Hvorfor anvende kaffegrums til græsplænen?

Kaffegrums indeholder en række næringsstoffer, der er gavnlige for græsplænen. Det indeholder bl.a. kvælstof, fosfor og kalium, som alle er vigtige makro-næringsstoffer for planter. Desuden indeholder kaffegrums også en række mindre mængder af andre næringsstoffer, såsom magnesium og kalk, der også er værdifulde for græsplænen.

 

Kaffegrums kan holde på vandet

En anden fordel ved at bruge kaffegrums på græsplænen er, at det kan hjælpe med at holde på vandet. Kaffegrums har nemlig en tendens til at danne en beskyttende skal omkring jordpartiklerne, der hjælper med at forhindre for meget vand i at fordampe. Dette kan være en god måde at spare på vandet, samtidig med at man holder græsplænen sund og grøn.

Kaffen kan holde insekter og katte væk

Kaffegrumset kan også bruges til at holde katte og nogle insekterarter væk fra din have. Hvis du f.esk. oplever, at der kommer mange katte ind i din have, kan du sprede kaffegrums eller økologiske appelsinskaller ud i din have. Katte hader nemlig lugten af kaffe og appelsiner!

Kaffegrums kan også holde visse insekter væk fra dine planter, fordi de ikke kan lide lugten som det udsender. Så hvis du derfor spreder kaffegrums rundt om dine planter, kan potentielt fungerer som et billigt middel mod uønsket insekter.

 

Det er dog altid vigtigt at huske, at kaffegrums ikke er en erstatning for en god plæneklipning og regelmæssig og god gødning. Det er stadig vigtigt at vedligeholde græsplænen på denne måde for at opnå den bedst mulige grønne plæne.

 

 

Kilder:

“The Benefits of Using Coffee Grounds in Your Garden” (https://www.thespruce.com/coffee-grounds-in-garden-1402866)
“Coffee Grounds: A Natural Fertilizer for Your Lawn” (https://www.hunker.com/13412810/coffee-grounds-a-natural-fertilizer-for-your-lawn)

 

Der er altså mange gode grunde til at overveje at bruge kaffegrums på græsplænen. Det er både økologisk og naturligt, og det tilfører næringsstoffer til jorden samt hjælper med at holde på vandet. Det er dog vigtigt at huske, at kaffegrums ikke er en erstatning for en god plæneklipning og regelmæssig gødning, men kan være et godt supplement til at holde græsplænen sund og grøn. Så hvis du har en græsplæne, der trænger til lidt ekstra kærlighed, kan du overveje at prøve at tilføje noget kaffegrums til jorden. Det kan være en enkel og billig måde at få en sund og grøn græsplæne på.

FAQ (Folk Spørger Ofte)

 

Kan man bruge kaffegrums i potteplanter?

Ja, det kan man faktisk godt. Både kaffegrums og knuste æggeskaller kan både bruges som gødning i potteplanterne udenfor og dem inde i huset.

Virker kaffegrums mod mos?

Ja, på en måde. Hvis du spreder kaffegrumset i din græsplænen via en af de anbefalede fremgangsmåder, styrker du græsset med de nærringsstoffer, som græsset bruger til at “bekæmpe” mos med.

Er kaffegrums godt til roser?

Ja, roser fortrækker en sur jordbund, hvilket kaffegrumset kan bidrage til.

Hej! Mit navn er Marco

Det er mig som har skrevet de fleste af artiklerne her på bedsttilgraesplaenen.dk.
Jeg har lavet denne blog fordi jeg selv godt kan lide at gøre noget ud af min græsplæne og min have, og tænke det kunne være sjovt og lærerigt at ligge mine erfaring og nytilkommen viden online, så andre muligvis også kunne få glæde af det.

Håber du finder det interessant, rigtig go’ dag!

 

Marco
3 jan, 2023

Andet du måske vil kunne lide..

Spindelvæv i græsplænen

Spindelvæv i græsplænen: En naturlig og interessant fænomen Hvis du nogensinde har set et spindelvæv i din græsplæne, ved du, hvor smukt og...

læs mere

Græsplæne mos jernvitriol

Fjern mos med jernvitriol? Sådan bekæmper du mos på din græsplæne med jernvitriol En flot græsplæne kan være kronen på værket i enhver have, men mos...

læs mere

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Generel proclaimer

BEMÆRK: Bedst Til Græsplænen’s artikler er ikke skrevet af professionelt uddannede fagfolk eller decideret eksperter. Derfor kan der forekomme fejl og fortolkningsfejl. Næsten alt information er hentet fra kilder rundt omkring på nettet, hvortil kilden anses at være ejer af den originale viden og derfor fortjener æren for meget af indholdet. Bedsttilgraesplaenen.dk benytter flere redskaber til udførelsenen af deres artikler, vi tager derfor forbehold for generelle fejl der kan forekomme.