Hvordan jævner man en græsplæne?

Hvordan jævner man en græsplæne?

Svaret er ikke altid lige til, for det handler egentlig om hvor ujævn din græsplæne er? Er det f.eks. små huller i græsplænen hist og pist? er det dybe huller? eller har du mange kvadratmeter græsplæne som er ujævn eller skæv? Her i artiklen vil jeg prøve at komme med bud på hvordan du kan rette og jævne din græsplæne.

 

Jævn små huller i græsplænen

For at jævne og “udfylde” små huller i din græsplæne, skal du kun bruge en rive og en form for fyld i huller. Som fyld i græs hullerne kan man enten bruge en top dressing eller harpet muld.

 

Topdressing

En topdressing et et naturligt gødningsprodukt, som du enten kan købe færdiglavet, eller blande selv. Topdressing er perfekt til at udjævne og afrette små huller i græsplænen. Som sagt, så kan du enten købe en topdressing færdiglavet, eller du kan lave den selv. Du laver selv din topdressing ved at blande ⅔ find sand eller vasket grus og mixer det med ⅓ god kompost.

 

Sådan bruger du topdressing til at dække “små” huller:

– Bland dit fyld med græsfrø (du burde kunne se på græsfrø posen hvor mange du ca. skal bruge)
– Si derefter din blanding igennem en si/sigte.
– Riv jorden/græsset i og lidt omkring hullet, for at få luft til jorden.
– Tag din blanding og udfyld hullet, hvor du fordeler blandingen godt og jævnt i ca. 1 cm lag. *Er fordybningen meget større anbefales det at bruge fremgangsmåden for dybe huller i græsplænen.
– Riv derefter overfladen på din blanding forsigtigt, så den er nogenlunde jævn med din græsplæne. Det nu udfyldt hul må gerne have en “lille” top på, da blandingen naturligt vil synke lidt når der kommer regn og der f.eks. bliver gået på det.
– Denne fremgangsmåde kan gentages når græsset er vokset op igennem din blanding, indtil du er helt tilfreds med resultatet.

 

Harpet muld

Dette er egentlig helt almindelig muld som ikke indeholder sten, grene og lignende. Harpet muld er ikke tilsat nogen former for gødning, hvilket vil sige at du selv skal tilsætte noget gødning i blanding, for at få græsfrøene til at gro ordentligt.

Du bruger harpet muld på nogenlunde samme måde som topdressing, med den undtagelse at du selv skal mixe med gødning.

 

Jævn semi dybe huller i græsset

Til at jævne lidt dybere og større huller i græsplænen, kan man bruge nogenlunde samme fremgangsmåde som ved de små huller, med den undtagelse at du tilføjer lidt ting.

 

Sådan udfylder du større huller i græsset:

– Tag en topdressing og bland det med græsfrø (kan ses på græsfrø posen hvor mange du skal bruge)
– Si derefter din topdressing igennem en form for si.
– Riv jorden/græsset i og lidt omkring hullet, for at få godt med luft til jorden.
Tag din topdressing og udfyld hullet i græsset. Fordel topdressing godt og jævnt så den fylder hele hullet, og drys derefter let nogle ekstra græsfrø på toppen af din topdressing.
– Riv forsigtigt overfladen på din topdressing, så den er ok jævn med resten af græsplænen. Der må gerne være en “lille” top på din udfyldning, da blandingen naturligt vil synke når der kommer regnvand.
– Denne fremgangsmåde kan med fordel gentages når græsset er vokset op igennem topdressingen, indtil du får det ønskede resultat.

 

Ekstra tip

I stedet for at fylde hele det dybe hul med topdressing, kan du også anvende harpet muld til at lægge bunden, og så tilføje en topdressing på toppen af dette.

 

Er hele græsplænen skæv og ujævn?

Hvis hele din græsplæne er meget ujævn og skæv, kan det faktisk være en fordel at starte helt forfra.. Dette kræver selvfølgelig et større stykke arbejde, men kan give det bedste resultat på sigt. Jeg har lige nu ikke nogle tips og tricks til hvordan du kan jævne hele din græsplænen fra bunden af, men det kan være at det tilkommer. Indtil da, kan der muligvis findes nogle gode guides rundt omkring på nettet.

 

Litteraturhenvisning/kilder:
Martin Nissen, 5. juli 2021: https://havehandel.dk/ujaevn-graesplaene/
Bolighus.dk, 16. juni 2015: https://samvirke.dk/artikler/saadan-goer-du-din-graesplaene-plan 

Hej! Mit navn er Marco

Det er mig som har skrevet de fleste af artiklerne her på bedsttilgraesplaenen.dk.
Jeg har lavet denne blog fordi jeg selv godt kan lide at gøre noget ud af min græsplæne og min have, og tænke det kunne være sjovt og lærerigt at ligge mine erfaring og nytilkommen viden online, så andre muligvis også kunne få glæde af det.

Håber du finder det interessant, rigtig go’ dag!

 

Marco
12 sep, 2022

Andet du måske vil kunne lide..

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Generel proclaimer

BEMÆRK: Bedst Til Græsplænen’s artikler er ikke skrevet af professionelt uddannede fagfolk eller decideret eksperter. Derfor kan der forekomme fejl og fortolkningsfejl. Næsten alt information er hentet fra kilder rundt omkring på nettet, hvortil kilden anses at være ejer af den originale viden og derfor fortjener æren for meget af indholdet. Bedsttilgraesplaenen.dk benytter flere redskaber til udførelsenen af deres artikler, vi tager derfor forbehold for generelle fejl der kan forekomme.