Bekæmpelse af kløver i græsplænen

Indledning til bekæmpelse af kløver

Det er nærmest helt umuligt at have en græsplæne helt uden kløver og andre former for ukrudt. Det er nemlig helt naturligt for en sund græsplæne, at der vil pible ukrudt frem. Fra naturens side er det nemlig lavet således, at en have og andre grønne miljøer er fyldt med bittesmå ukrudtsfrø, som hvirvler rundt i luften. Når disse ukrudtsfrø så lander på græsplænen, vil de med stor sikkerhed sætte sig fast og begynde at spire, og da græs sammenlignet med ukrudtsplanter vokser langsomt, vil de invaderende ukrudtsfrø have en naturlig fordel.

 

Men hvordan kan man så slippe af med kløver?

Vi har samlet 4 gode råd til bekæmpelse af kløver, så du kan komme dit kløver til livs, og få det fjernet fra din græsplæne, hvis det er det du ønsker..

 

Bekæmpelse af køver i græsplænen

Billede viser hvordan køver oftest kan se ud i en græsplæne. Læs med nedenfor, og find ud af hvordan du bedst fjerner / bekæmper køver i græsset i din have.

 

Fjern kløver manuelt
Råd nr. 1

Håndkraft, knofedt og den “gammeldags” måde, er stadigvæk en rigtig god med at komme uønsket kløver dannelse til livs i græsplænen. Du kan manuelt fjerne kløver fra græsplænen ved hjælp af diverse haveredskaber, som har til formål at hive “op fra” fra græsplænen. Ergo med en lille skovl eller rive, og dine egne fingre og hænder, kan du komme rigtig langt i bekæmpelsen af kløver i græsplænen. Selvfølgelig findes der også andre haveredskaber som er mere målrettet til opgaven, som f.eks. et ukrudtsjern/mælkebøttejern.

 

Giv græsset en fordel
Råd nr. 2

Det andet råd til at bekæmpe kløver i haven, er at give græsset en fordel i “kampen” om græsplænen. En måde at give græsset en fordel er f.eks. ved at bruge gødning. Fra naturens side er græs nemlig langsommere til at vokse end kløver, derfor kan man give græsset et bedre konkurrenceparameter, ved at gøde det. Hvilken slags gødning du vil bruge, er lidt op til dig selv, det er nemlig lidt en smagssag, hvad man synes er det bedste gødning til græsplænen er. Når du gøde græsplænen skal du egentlig bare gøre som du plejer, med den lille MEN at du skal forsøge at mindske spredningen af gødning til kløver områderne, som du forsøger at slippe af med.

At gøde græsplænen kombinere med råd nr. 1, at fjerne kløver manuelt, er en utrolig effektiv kombo, til at fjerne kløver fra græsplænen.

 

Sprøjt det væk
Råd nr. 3

Der findes mange forskellige former for sprøjtemidler til bekæmpelse af ukrudt og kløver i græsplænen. Oftets går man dog lidt på kompromi med miljøet, når man anvender sprøjtemidler til udryddelse af kløver, men i nogle tilfælde kan dette virke som en nødvendighed. Altid husk at læse anvisningerne inden du går i gang med at anvende sprøjtemidler til bekæmpelse, for at så du mest præcise doseringer.

 

Behøver det egentlig væk?
Råd nr. 4

Det lyder måske lidt fjollet som et råd til bekæmpelse af kløver, men behøver du egentlig at fjerne det kløver du har i græsplænen? Det er lidt en smagssag om man synes kløver er pænt eller ej i græsplænen, men i forhold til græs indeholde det faktisk nogle af de samme egenskaber, som f.eks. er rodnettet dejlig tæt, så man ikke “træder” på jord om sommeren iført bare tæer. Kløver er dejlig grønt det meste af året og behøver ikke meget pasning.

Udover at dele egenskaber med græs, så er der faktisk også en række fordele ved at have kløver i haven:

– Kløver tiltrækker nogle af de nyttige insekter i haven, som bl.a. hjælper med at bestøve blomster, bærbuske og frugttræer.

– Kløver bliver ikke tisgult af hundetis, som noget græs eksempelvis har en tendens til at gøre

– Kløver hjælper også med at udkonkurrere andet ukrudt i haven, da det ligesom græs har et tæt rodnet.

Konklusion

Så hvis du leder efter en måde at bekæmpe kløver i din have, så findes der altså flere forskellige måder at gøre dette på, og måske behøver det faktisk slet ikke bekæmpelse. FYI kløver kaldes nogle gange mange ting, om det så er gul kløver, trekløver eller noget tredje, så burde disse råd hjælpe dig med at blive kløverfri.

 

Andet

Hvis du synes der er noget jeg har glemt eller der er noget du synes jeg burde tilføje, i forhold til bekæmpelse af kløver i græsplænen, så skriv gerne i kommetar, så vil jeg forsøge at holde denne artikel mest muligt “up to date”

 

Litteraturhenvisning/kilder:
Plantorama, 15. juni, 2022: https://www.plantorama.dk/guide/have/haveplanter/graesplaenen/saadan-fjerner-du-kloever-i-graesplaenen
Haveglad, marts 2022: https://www.haveglad.dk/haveguiden/fjern-klover-fra-graesplaenen

 

FAQ (folk spørger ofte):

 

Hvordan fjerne man kløver i græsplænen?

Man kan fjerne løver i græsplænen ved hjælp at håndkraft, hvor du simpelthen hiver kløverne op med rødderne af græsplænen, ved hjælp af f.eks.en rive, skovl eller anden haveredskaber. Du kan også bruge gødning til at styrke græsset omkring kløver områderne.

Hvordan slipper man for kløver i græsplænen?

Hvis din græsplæne er sund og rask, er det næstens umuligt at slippe for kløver i græsplænen. Et næringsrigt miljø er nemlig fyldt med “ukrudtsfrø”, og så snart de lander på din næringsrige græsplæne, vil de forsøge at slå rødder, hvilket oftest vil lykkes.

Hvorfor har jeg kløver i græsplænen?

Grunden til at der opstår kløver i din have, er fordi du har en sund have. Grønne miljøer som f.eks. en have, har nemlig mikroskopiske ukrudtsfrø til at hvirvle rundt i luften. Når disse frø lander på din næringsrige græsplæne, vil de med stor sandsynlighed begynde at spire.

Er kløver godt i græsplænen?

Ja, kløver kan sagtens være godt til græsplænen. Kløver kan tiltrække nyttige insekter til haven, som bl.a. kan bestøve blomster, bærbuske og frugttræer. Kløver har et tæt rodnet ligesom græs, og kan derfor hjælpe med at udkonkurrere andet ukrudt i haven. Så hvis man kan lide synet af kløver, så kan kløver være godt til græsset.

Hej! Mit navn er Marco

Det er mig som har skrevet de fleste af artiklerne her på bedsttilgraesplaenen.dk.
Jeg har lavet denne blog fordi jeg selv godt kan lide at gøre noget ud af min græsplæne og min have, og tænke det kunne være sjovt og lærerigt at ligge mine erfaring og nytilkommen viden online, så andre muligvis også kunne få glæde af det.

Håber du finder det interessant, rigtig go’ dag!

 

Marco
6 jul, 2022

Andet du måske vil kunne lide..

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Generel proclaimer

Denne artikel handler om at fjerne og bekæmpe kløver i græsplænen. I denne guide til bekæmpelse af køver i græsset, får du 4 gode råd til, hvad du kan stille op med det kløver du har i haven. Så hvis du gerne vil slippe af med dit kløver i haven, så burde du læse med her.

BEMÆRK: Bedst Til Græsplænen’s artikler er ikke skrevet af professionelt uddannede fagfolk eller decideret eksperter. Derfor kan der forekomme fejl og fortolkningsfejl. Næsten alt information er hentet fra kilder rundt omkring på nettet, hvortil kilden anses at være ejer af den originale viden og derfor fortjener æren for meget af indholdet. Bedsttilgraesplaenen.dk benytter flere redskaber til udførelsenen af deres artikler, vi tager derfor forbehold for generelle fejl der kan forekomme.