Hvilken kalk er bedst til græsplænen

Hvad er den bedste klak til græsplænen?

Dette spørgsmål afhænger lidt af flere ting, som f.eks. har din græsplæne overhovedet brug for kalk? Her i artiklen har jeg samlet svar på hvordan du finder ud af om din græsplæne har brug for kalk, hvad det bedste kalk til græsplænen kunne være, samt andre ting du skal have i betragtning, når du kalker din græsplæne.

Har din græsplæne brug for kalk?

Hvis din græsplæne døjer med mos, og generelt har svært ved at blive grøn, så kunne det godt være fordi din græsplæne trænger til kalk. Hvis din jordbund har en lav PH-værdi og dermed er en “sur” jordbund, kan du godt opleve nogle af de ovenstående symptomer. Hvis du skal være helt sikker på om din græsplæne mangler kalk, så kan du i de fleste havecentre købe en test, hvormed du kan teste din jordbunds PH-værdi.

Hvis jordbunds testen viser at din græsplæne har en PH-værdi under 7, så kunne det godt tyde på at din græsplæne kunne bruge noget kalk.

En græsplæne gror bedst ved en PH-værdi mellem 6 og 7, er din græsplæne under dette er det godt med kalk, og er den over, skal du IKKE give den kalk, da dette kan have den modsatte effekt.

Ved at have den rigtige PH-værdi i jordbunden, skaber du en række fordele for dit græs. mere om dette senere i artiklen.

Hvilken kalk er den bedste til græsplænen?

Nu har du fundet ud af at din græsplæne godt kunne bruge noget kalk, og nu vil du gerne finde ud af hvilken klak der er den bedste til din græsplæne. Svaret på dette afhænger lidt af dine præferencer, generelt set kan man med fordel købe kalk til haven, som og indeholder magnesium (Mg), da du på denne måde kan slå “to fluer med et smæk”, og give din plæne et dejligt vitamin indskud.

Det eneste du primært skal overveje når du køber kalk, er om du vil have den traditionelle perlekalk, eller om du vil have flydende kalk. Den almindelige hårde kalk, er klart den nemmeste selv at fordele, også uden den helt store “know how”. Ulempen ved den traditionelle kalk er egentlig bare at det kan ligge som “klumper” i plænen i længere tid, og kræver ofte flere nedbør, for helt at forsvinde. Hvorimod flydende kalk hurtigere trænger ned i jorden.

Hvorfor kalke sin græsplæne?

Alt dette kan måske godt virke som et større stykke arbejde, så hvad for du egentlig ud af det? Jeg har samlet en lille liste med nogle af de fordele som der er ved at kalke din græsplæne, og dermed opnå en korrekt PH-værdi i jordbunden:

  1. Dit græs får en flottere grøn farve.
  2. Du skaber bedre vækstbetingelser for dit græs.
  3. Du skaber dårligere vækstbetingelser for mos
  4. Kalk binder lerpartikler, hvilket skaber mere luft i jorden, hvilket gør græssets rødder sundere og stærkere
  5. Luften i jorden er også gavnligt for bl.a. insektliv.

Konklusion

Hvis din græsplæne mangler kalk, så kan det altså være rigtig godt givet ud at kalke den, der er nemlig en lang række fordele forbundet med dette. At finde den bedste kalk til græsplænen handler egentlig primært om at finde en der indeholder Magnesium (Mg), og så vælge om man vil have den traditionelle perlekalk, eller om man vil prøve sig med flydende kalk.

Håber denne artikel kan være hjælpsom, og hvis du har nogle ekstra gode tips til at vælge den bedste kalk til græsplænen, må du meget gerne skrive det i kommentarfeltet, så vil jeg løbende prøve at opdatere denne artikel, til at være så brugbar som muligt.

Litteraturhenvisning/kilder:
Bauhaus, 10. okt. 2022: https://www.bauhaus.dk/viden-kalk-kan-give-nyt-liv-til-din-graesplaene
NaturGrass, N/A: https://naturegrass.dk/shop/kalk-til-graesplaene-149c1.html
Turfline, N/A: https://www.turfline.dk/tips-og-gode-raad/mere-om-kalkning

Hej! Mit navn er Marco

Det er mig som har skrevet de fleste af artiklerne her på bedsttilgraesplaenen.dk.
Jeg har lavet denne blog fordi jeg selv godt kan lide at gøre noget ud af min græsplæne og min have, og tænke det kunne være sjovt og lærerigt at ligge mine erfaring og nytilkommen viden online, så andre muligvis også kunne få glæde af det.

Håber du finder det interessant, rigtig go’ dag!

 

Marco
11 okt, 2022

Andet du måske vil kunne lide..

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Generel proclaimer

BEMÆRK: Bedst Til Græsplænen’s artikler er ikke skrevet af professionelt uddannede fagfolk eller decideret eksperter. Derfor kan der forekomme fejl og fortolkningsfejl. Næsten alt information er hentet fra kilder rundt omkring på nettet, hvortil kilden anses at være ejer af den originale viden og derfor fortjener æren for meget af indholdet. Bedsttilgraesplaenen.dk benytter flere redskaber til udførelsenen af deres artikler, vi tager derfor forbehold for generelle fejl der kan forekomme.